HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 20:1–8

Tankar om livet - 111

ETT ORD PÅ VÄGEN

Det har i alla tider varit svårt att ifrågasätta makthavare, inte minst religiösa ledare. Jesus hade gjort det genom sin undervisning och nu senast genom att köra ut dem som drev handel i templet. De styrande kände sin po- sition hotad. Säkert spelade den förlorade förtjänsten på försäljningen av offerdjur också en viktig roll i deras kritik av Jesus. Han hade tidigare sagt: ”Akta er för allt habegär.” (Luk. 12:15) I samband med att Jesus tidigare talade om Johannes döparen och hans uppgift, skrev Lukas att fariseerna och de laglärda inte hade brytt sig om Guds vilja med dem, eftersom de inte hade låtit döpa sig av Johannes. (Luk. 7:30) Det är viktigt att vara lyhörd för Guds vilja.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Fullmakt Mose lag befallde att prästerna och domarna skulle döma
i svåra fall. (5 Mos. 17:8-10) Detta hade Sanhedrin, Stora rådet, nu som uppgift. Det skulle bl.a. avgöra om en profet var sänd av Gud eller inte. Jesus påpekar att man först borde ta ställning till Johannes döparen som kom före honom. Eftersom Johannes pekat på Jesus storhet och hans roll som frälsare och Messias (Joh.1:29, 30, 34), var det svårt att godkänna Johannes som profet och samtidigt vilja göra sig av med Jesus.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

De ledande verkar ha varit känsliga för gruppens åsikter. När kan ett grupptryck vara något gott? När är det ont? Hur är det i våra dagar?