HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 14:1–6

Tankar om livet - 83

ETT ORD PÅ VÄGEN

Det är skönt att kunna vara sig själv bland människor. Den här händelsen beskriver däremot det som sker när man är iakttagen.
Vid festen fanns en del som vaktade på Jesus och ville sätta dit honom. Mannen som var sjuk vågade inte be om hjälp, eftersom han då kunde bli utesluten ur synagogan (Joh. 9:22). De laglär- de teg, de kunde inte svara när Jesus ställde en fråga till dem.

Människor runt omkring oss lägger gärna märke till om Jesus efterföljare gör något som är fel. De bedömer den kristna tron utifrån vad de kristna säger och gör, eller vad de låter bli att göra.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Rådet eller Sanhedrin var den judiska nationens högsta domstol och
hade ett begränsat självstyre under Rom. Det bestod av 71 medlemmar från tre samhällsgrupper: de äldste, som var representanter för de ledande överklassfamiljerna; översteprästerna, dit även f.d. överstepräster och präst- folk från de 4 familjer ur vilka översteprästen kunde väljas räknades, och de skriftlärde, som hade studerat och ofta tillhörde fariseernas parti.

Sabbatsmåltid. Eftersom det var sabbat, var all mat tillagad på fredagen och serverades utan uppvärmning. Grundtanken med sabbaten var att vi människor en dag i veckan skulle slippa allt vardagsslit. Alla tilläggslagar till sabbatsbudet skapade tyvärr stora krav och förväntningar – just det som sabbatsvilan skulle befria oss från.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Hur tycker du Guds tanke med sabbaten bäst skulle kunna komma till uttryck i vår tid?