HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 9:8–17

Det vi set och hört - 41

ETT ORD PÅ VÄGEN

Om Gud gett mannen hans syn så hade Gud också gett Jesus sitt godkännande. Ändå tyckte en del att han var en lagöverträdare som inte höll sabbaten. Tänk vilka problem människogjorda bud kan skapa! Alla borde ju istället ha tackat Gud för att mannen nu kunde se.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Siloadammen. Dammen byggdes av kung Hiskia för att säkra Jerusalems vattentillförsel vid en eventuell belägring. Från Gihonkällan höggs en tunnel ut i berget som ledde vattnet till en damm inne i staden.

”Hans grannar ...” De som sett mannen som granne och tiggare kunde inte bestämt säga om det var samma person. Hade han under alla år varit osynlig för dem, hade de inte talat med honom? Hade de när de gått förbi bara sett åt ett annat håll?

”Vad tror du själv ...” Ville fariséerna ha något att anklaga mannen för, även om det egentligen var Jesus som borde stå till svars för vad han gjort? Att mannen svarade att Jesus var en profet innebar att han ansåg att Jesus var en person sänd av Gud.

”... han håller inte sabbaten.” Att hjälpa någon som inte var livshotande sjuk eller att knåda en deg står det inget om i Bibeln utan var regler som tillkommit senare. Ändå anses Jesus överträda sabbatsbudet.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Varför sätter vi ibland ”etiketter” på andra människor?