HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 16:8–14

Tankar om livet - 92

ETT ORD PÅ VÄGEN

”Din dåre” kallade Jesus den som använ-
de sina tillgångar för egen bekvämlighet. (Lukas 12:15-20) Här uppmanas vi att låta andra människor få del av det vi har på ett sätt som skapar gemenskap, vänskap. När vi dör har det vi äger ingen betydelse längre men vårt förhål- lande till Gud kan hjälpa andra kan hjälpa andra människor att lära känna honom och få en tro som leder till evigt liv. Det är att skaffa sig en skatt i himlen, säger Jesus i Lukas 12:33, 34. Vårt sätt att handskas med pengar beskriver vad vi prioriterar i våra liv. Jesus uppmanar oss här att vara goda förvaltare.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Mammon är ett arameiskt ord som betyder rikedom eller förmögenhet. Här beskrivs den som ohederlig. Vår önskan att äga pengar blir lätt en frestelse till synd och leder till så mycket ont, (se 1 Tim. 6:10) att Jesus ser dem som oskiljaktiga.

Vänner i vers 9 kan syfta på Gud och hans änglar, andra kristna, människor som fått hjälp och tack vare det fått en tro på Gud, eller kanske de goda gärningarna som personifierats.

”Det som har verkligt värde” måste syfta på det Gud erbjuder oss i Jesus. Jesus beskriver himmelriket som en dyrbar skatt.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Hur kan vårt sätt att använda våra pengar och ägodelar, påverka Guds möjligheter att göra det han vill i våra liv?