HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 16:1–9

Tankar om livet - 91

ETT ORD PÅ VÄGEN

Hur kunde förvaltaren få beröm för att han lurade sin herre ännu mer? Vad var det för klokt i det han nu gjorde? Det var nog det att han till sist började planera för sin framtid. När han tidigare hade förskingrat sin herres pengar, hade han tydligen levt för dagen. Han skulle inte ha något kvar att leva av när han blev avskedad.

Jesus uppmanar oss i den här liknelsen att tänka framåt. Han önskar att vi ska förbereda oss inför det eviga livet med Gud och forma vårt liv för det redan här och nu.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Förvaltare kunde vara en slav eller en anställd tjänare som fick ansvaret att sköta en gård, som hans herre ägde men inte själv bodde på.

Herren i vers åtta, kan både syfta på ägaren (så i 1917 års översättning) eller Jesus (som i Bibel 2000).

Olja framställdes ur oliverna som skördades på hösten från byns gemen- samma olivlund. Avkastningen från 1 1/2 träd behövdes till ett krus olja, 36-40 liter, och hade värdet av en dagsförtjänst, en denar. Den finaste oljan pressades med hjälp av hävstänger ut ur oliverna som lagts i en duk mellan flata stenar. Olja användes både till matlagning och som bränsle i lamporna.

Vetet skördades i april-juni och en tunna rymde 360-400 liter.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Hur skulle vi kunna köpa oss vänskap från Gud och våra medmänniskor?