HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 12:1–7

Tankar om livet - 70

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus varnar för hyckleri och kallar det för en surdeg. Det har en förmåga att sprida sig.

En viktig orsak till hyckleri är vår rädsla för vad andra ska tänka och säga om oss, eller göra mot oss. Den rädslan kan försvinna när vi ser livet i ett större perspektiv. Jesus påminner oss om vikten av att ha ett rätt förhållande till vår himmelske Far. Det har nämligen evighetsvärde.

Vi behöver inte vara rädda, fortsätter Jesus. Vi är mycket värdefulla i Guds ögon och han vill ta hand om oss redan här och nu.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Helvete. I den grekiska texten står det ”geennan” som har bildats från namnet ”Hinnoms dal”. Dalen löper söder och väster om Jerusalem. Under profeten Jeremias tid offrade man barn där till guden Moloks ära, som Guds profeter fördömde (Jer. 7:30-33). Senare brände man sopor i dalen enligt rabbinsk tradition.

Hinnoms dal verkar senare ha fått representera platsen för Guds rening där all ondska skulle utplånas på domens dag. Inflytandet från grekisk filosofi hade gjort att den klassiska tron på ett helvete som ett evigt pinorum för ogudakti- ga själar, även hade trängt in i judisk tro. Där kallades helvetet för ”Gehenna”.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Jämför priset på sparvar i Matt. 10:29. Vad innebär det för den femte sparven? Vad säger det oss om Guds omsorg?