HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 15:1–10

Tankar om livet - 87

ETT ORD PÅ VÄGEN

Med de här båda liknelserna försvarar Jesus sitt sätt att vara mot andra människor. Han gör det genom att visa hurdan Gud är. Gud är som herden och kvinnan i berättelserna. Han är an- gelägen. Han tar initiativet. Han letar och söker upp den som tappat bort sig i livet och hamnat fel. Jesus gick i sin himmelske fars fotspår.

De som är kristna talar ibland om att gå i Jesus fotspår, att göra som Jesus. Den kristna församlingens uppgift är inte att vara en klubb för inbördes beundran utan att ge sig ut och söka efter de förlorade.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Syndare kallades alla de som levde ett omoraliskt liv men också de som inte följde alla de judiska lagarna. Det kunde bero på att de inte längre orkade med alla föreskrifter eller att deras yrke gjorde det svårt att följa dem. Så var det t.ex. för herdarna.

Silvermyntet var en romersk denar och var en normal dagsförtjänst. Att förlora ett sådant mynt var därför en kännbar förlust för en vanlig arbetare. Man tror också att kvinnor vid den tiden kunde få en silverkedja med tio sivermynt som brudgåva och då bars som ett pannband. Att tappa ett sådant mynt skulle då vara som att för oss tappa bort en vigselring.

FÖR SAMTAL OCH EFTERTANKE

Jesus poängterar glädjen i himlen. Varför det?