HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 17:5–10

Tankar om livet - 97

ETT ORD PÅ VÄGEN

I vårt förhållande till Gud tycker vi ibland att Gud ska göra något för oss därför att vi har gjort oss förtjänta av det. ”Han är värd att du gör detta för honom” sade judarnas äldste till Jesus när en romersk officer bad om hjälp för sin sjuka tjänare. ”Han har själv låtit bygga syna- gogan åt oss.” (Luk. 7:4-5)

I den här liknelsen talar Jesus om att vi inte kan samla bonuspoäng åt oss själva inför vår Herre. Vi kan inte känna oss orättvist behandlade av honom när det inte går som vi tänkt oss. Sam- tidigt är det omöjliga möjligt för den som i all enkelhet litar på Gud, istället för på sin egen tro.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Oduglig. Jämför olika bibelöversättningar! Grundtanken är ”utan förtjänst”, att man inte kan kräva betalning för det man gjort.

Tro är:
a) bekännelse. Jag visar i ord och handling att jag tror att Jesus är Guds son som levde och dog för oss, och som idag är vår uppståndne Herre.

b)  förtröstan. Jag litar på att det Gud har sagt är sant, och lever i förtröstan på Jesus.

c)  handling. Jag lever efter min tro och rättar mig efter Guds vilja.

d)  hopp. Även om jag inte kan se resultatet av min tro nu, är jag ändå övertygad om att det jag tror på kommer att ske längre fram i tiden.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan Jesus mena när han talar om en tro stor som ett senapskorn?