HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 2:8–14

Tankar om livet - 11

ETT ORD PÅ VÄGEN

Det måste ha varit en överväldigande händelse för herdarna. Inte bara själva ljuset som lyste upp natten, utan upplevelsen av gudomlig härlighet. Det som de får höra är också över- rumplande. I flera tusen år hade deras förfäder försökt hålla hoppet om en räddare, en messias, levande. Utan förvarning får de nu reda på att den de väntat på är här. Han tituleras Herren av ängeln och sägs samtidigt ligga i en foderkrub- ba. Märkliga kontraster.

Att löftet om Messias äntligen infriades för judarna, kan ge oss en övertygelse om att vi kan lita på Guds löften till oss.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Messiasförväntningar fanns inte bara hos judarna. De österländska männen, som Matteus berättar om i Matt. 2, trodde tiden var inne för judarnas kung att födas. I romarriket hade många förlorat sin tro på de gamla gudarna. Efter en lång tid av politisk oro vilade nu den romerska freden under Kejsar Augustus över världen. Många såg honom som den efterlängtade världsfrälsaren. Men ockuperade länder som Israel, längtade efter självständighet och hoppades på en messiasgestalt som kunde driva ut romarna ur landet.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Glädjen gäller hela folket enl. v.10, men i v. 14 verkar frid och fred gälla vissa utvalda. Hur hänger det ihop? Jämför gärna olika översättningar av v. 14.