HopeChannel Sverige | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Dela

Ett enormt bygge

29 april

Ni är ... Guds bygge (1 Kor 3:9).

Det tog 40 ingenjörer och konstruktörer två hela år att planera och förbereda byggandet av Eiffeltornet i Paris. Det tog ytterligare två år för flera hundra byggarbetare och tekniker att sedan genomföra bygget. Tornet blev klart i mars 1898, och var under många år världens högsta byggnad – hela 300 meter högt. Inte undra på att det tog sin tid. Det tog t ex fem månader att gräva ner till ett djup av cirka 15 meter på den sidan av tornet som var närmast floden Seine. Det gällde att få tornet väl förankrat, så att inga förskjutningar skulle kunna uppstå senare.
De fyra enorma bågar som bildar själva foten till tornet upptar ett område på två tunnland. Dessa fyra väldiga bågar bildade tornets första plattform, och den var ungefär 60 meter hög. Varje plattform därefter blev mindre och mindre till ytan. Den sista var bara en liten plattform med en flaggstång och en åskledare.
Hela tornet består av 15 000 olika typer av smidesjärnsektioner som gjordes helt färdiga på ett järnverk. Meningen var att allting skulle göras i ordning så att det bara var fråga om att montera ihop delarna när de kom till platsen. Då gällde det att lyfta upp alla delarna på plats och skruva fast dem. Allting gjordes exakt efter ritningarna och inte ett enda hål behövde borras om. Allting stämde precis. Dessa 15 000 olika typer av komponenter sattes fast med 2 500 000 nitnaglar. Inte nog med att själva byggnationen gick så smidigt och planenligt, hela konstruktionen har hållit märkvärdigt bra i över hundra år. Man har knappt behövt göra några reparationer alls. Inte en enda nitnagel har man behövt byta ut. Vilken skicklig konstruktör Gustave Eiffel var!

BÖN: Hjälp mig att planera mitt liv på ett sådant sätt att det jag gör ska vara sådant som du kan välsigna och är varaktigt. Hjälp mig också att bygga upp en karaktär som är stark nog att stå emot alla påfrestningar.
 

Andakt från boken "En stund med Gud", skriven av Pearl Sjölander.