dsh-slut

När tar det slut?

Varför kan det inte vara lika enkelt som i en superhjältefilm?

Har du tänkt på att de bästa berättelserna, nyheterna eller filmerna har en hjälte och en skurk? Någon som kämpar för det goda och någon som strider för det onda.  

Det är lätt att se på vår galna värld och tänka att de tydliga striderna mellan gott och ont bara finns i påhittade historier. I verkligheten är allt så mycket otydligare och blandat. Ingen hjälte är rakt igenom god och perfekt. Och vem som helst kan bli utpekad som skurk. 

Det är inte ovanligt att se människor göra fruktansvärda saker där syftet var att göra gott. Andra gör allt rätt, men det slutar ändå i kaos. Hur kan man lita på att något är helt gott och något är rakt igenom ont i denna förvirrande värld?  

Visste du att det här är ett centralt tema i Bibeln? Bibelns människor var också fast i kampen mellan gott och ont. Och det var inte alltid helt lätt att avgöra vad som är vad. Men i Bibelns berättelser framträder en röd tråd som leder till en lösning på kampen som tycks vara evig och oundviklig. Och den tycks ha sitt ursprung utanför det vi kan se i världen och drivs på av krafter som står utanför vår mänskliga kontroll. 

Även om striden mellan gott och ont ofta får synliga konsekvenser i vår värld, så är ursprunget till den en osynlig kamp: 

”Det är ju inte människor vi strider mot, utan mot härskare och makter, mot mörkrets världshärskare och mot onda andemakter i himlarymden” (Efesierbrevet 6:12). 

Kampen mellan gott och ont beskrivs i Bibeln som i grunden en andlig kamp om vem och hur Gud egentligen är. Är Gud i grunden ond och orättvis eller är han god och kärlekens källa? Jesus kom till världen för att visa att Gud är kärlek. Jesus undervisade om ett rike, Guds rike, som står emot det onda i den här världen. Genom sitt liv och sin undervisning bjuder Jesus alla människor att komma in i Guds rike och aktivt bli en del av den goda kampen. Men inte nog med det, Jesus ger också sitt liv i kampen mot ondskan och det sägs att han på det sättet vinner seger över ondskan, lidandet och döden. Men hur är det möjligt? 

Att Jesus uppstod och vann seger över döden avslöjar att död och lidande inte är den yttersta verkligheten. Det finns en väg ut! Gud har en plan för hur alla krig, all ondska och allt lidande ska få ett slut. Det finns ett hopp! När vi lirar på att Jesus med sitt liv visade oss att Gud verkligen älskar oss, så får vi också uppleva att han också kan göra något åt kampen mellan gott och ont inom oss. Han ger oss frid, frihet och kärlek inom oss som ingen ondska i världen kan ta ifrån oss. 

Vill du veta mer om hur Gud tänkt vinna över ondskan till slut? Vi hoppas du här kan hitta svar på några av de stora frågorna i livet.