HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 4:31–37

Tankar om livet - 23

ETT ORD PÅ VÄGEN

Att säga att någon är besatt känns främmande för oss men den ondes arbetsmetoder skiftar i olika kulturer och tidsperioder. Hans mål är att dra människor bort från Gud och därför anpassar han metoderna till situationen.

Vi kan ändå känna igen vissa grunddrag. Den besatte kastar en skugga över Gud. ”Det vore bäst att hålla sig på avstånd från honom.” Samtidigt är inte allt han säger lögn, han blandar det med sanningen att Jesus är Guds helige.

Även i vår tid uppenbarar den onde ”inside informa- tion” genom t.ex. det ockulta, men blandar samtidigt sanning och lögn. Det är det som gör informationen så förrädisk. Låt oss därför vara på vår vakt och söka Guds hjälp. Här ser vi klart att den onde får ge vika för Jesus makt.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Besatthet. Bibeln ger en klar bild av att det finns två makter, Gud och Satan som båda påverkar våra handlingar. Det kan ske mer konstant eller vid enstaka tillfällen. Att avisa Gud ökar givetvis den ondes inflytande. Besatthet innebär att Satan har fått kontrollen över en människa genom sina onda änglar, demoner. Det kan yttra sig på olika sätt. Det här bibelavsnittet berättar att mannen kunde ge information om vem Jesus är.

FÖR SAMTAL OCH EFTERTANKE

Vad är det människor blir så fascinerade över när de möter Jesus?