HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 2:34–39

Tankar om livet - 14

ETT ORD PÅ VÄGEN

Än i dag är Jesus som en vattendelare. Förr eller senare måste vi ta ställning, för eller emot honom. Vårt val blir till hjälp och upprättelse eller också blir det vår dom. Jesus själv sa: Detta är domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset (Joh. 3:19).

Kristna kan uppleva just detta när de vill dela de goda nyheterna med andra, men möts av motstånd. De goda nyhe- terna, evangeliet om hur Jesus vill ge oss evigt liv, tas inte emot utan skapar strid.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... väntade på Jerusalems befrielse.” Messiasförväntningarna var starkt förknippa- de med nationell självständighet, frihet från det romerska förtrycket. Därför är Syme- ons uttalande så speciellt. Han talade om frälsning för alla folk, även för hedningarna. Detta hade profeten Jesaja visserligen talat om ca 700 år tidigare (Jes. 49:6), men få judar förstod det på det sättet. Det gjorde inte ens Jesus egna lärjungar (Apg. 1:6).

”... återvände de till sin hemstad Nasaret ...” Lukas nämner inget om flykten till Egypten som beskrivs av Matteus. (Matt. 2:1-23) Om det stämmer att Lukas utgått från Matteus skrifter när han skrev, som en del anser, så borde han ha försökt få det han skrev mer likt hans.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

I vers 39 verkar det som om Jesus och hans föräldrar återvänder direkt hem till Nasaret. Var passar händelserna om de vise männen och flykten till Egypten in, som de är beskrivna av Matteus (Matt. 2:1-23)?