HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 2:1–7

Tankar om livet - 10

ETT ORD PÅ VÄGEN

Tänk att det råkade bli så här! Kejsaren bestäm- mer sig för att ha en skattskrivning just när det är dags för Maria att föda och Josef blir tvungen att med sin höggravida trolovade, bege sig den långa vägen till Betlehem. Så föddes Jesus på rätt plats, den som profeten Mika förutsagt (Mika 5:2). Det är härligt att veta att Gud kan leda händelser i våra liv, så att de får en mening. Även människor som inte själva har en aning om det, som t.ex. kejsar Augustus, kan bli ledda av Gud. Hur myck- et mer kan han då inte leda oss, om vi som Maria säger: ”Låt din vilja ske med mig.”

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Tiden för skattskrivningen är osäker. Inga kända källor nämner detta tillfälle då uppgifter om familj och egendom skulle inhämtas som underlag för be- skattning. Kejsar Augustus regerade 31 f. Kr - 14 e. Kr. Quirinius var kejsarens man i området långt innan han blev utnämnd till ståthållare i Syrien år 6 e. Kr.

I Matt. 2:1 sägs det att Herodes levde när Jesus föddes. Han dog i april 4 f. Kr. Jesus var ca 30 år gammal enligt Luk. 3:23 i kejsar Tiberius 15:e regeringsår (27-28 e. Kr.). Hösten 5 f. Kr. kan därför vara tiden för Jesus födelse.

Upp till Betlehem (ca 800 möh). Det var en höjdskillnad på ca 400 m från Nasaret och en sträcka på 10 mil.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Jesus födelse var planlagd av Gud. Vad kan anledningen vara att han ändå får födas i ett stall och av föräldrar som inte är ordentligt gifta?