HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 1:26–38

Tankar om livet - 4

ETT ORD PÅ VÄGEN

Det som är nytt och okänt skrämmer oss ofta och vi ryggar tillbaka. När vi läser och samtalar om vad Gud har gjort i det flydda hjälper det oss att lita på Honom.

Det som även då ansågs omöjligt inträffade trots allt.

När Herren vill leda oss handlar det ofta om uppbrott, att han önskar se något nytt. Då säger vi ofta som Maria: ”Hur är det möjligt?” Men inget är omöjligt för Gud om vi är villiga att som Maria säga: ”Jag står till ditt förfogande”.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Messiasförväntan: Många av uttrycken i ängelns ord till Maria anspelar
på den längtan efter Messias som fanns bland judarna på den tiden. De var hämtade från Gamla Testamentet: den Högstes son, Fader Davids tron, härska över Jakobs hus för evigt, helig, Guds son. Se t.ex. Jes. 9:6, 7. Namnet Jesus betyder ”Herren är frälsning”.

Nasaret: Det var en stad i Galileen med ett dåligt rykte. (Joh. 1:46) Det verkar som om den var en obetydlig ort eftersom den inte omnämns i sam- tida skrifter som t.ex. Talmud eller av den judiske historieskrivaren Josefos (c.a. 37-100 e.kr.)

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Maria blir med barn utan en man. Hur är det möjligt? Varför skulle det vara viktigt att det handlar om en jungfrufödsel för den kristna tron?