HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 1:18–25

Tankar om livet - 3

ETT ORD PÅ VÄGEN

Vi kan bli förvånade över att Sakarias har så svårt att tro att det han bett om hela sitt liv nu ska ske. Men ändå kan vi nog känna igen oss. Det är svårt att vara uthållig när tiden går och inget av det vi bett om och hoppats på sker. Det är lätt att tro att det är fel på oss själva. Ibland kan vi få sådana antydningar från andra. Så gjorde Jobs vänner och kanske var det också så för Elisabeth. Men det som nu skedde blev istället en bekräftelse. Ja, t.o.m. Sakarias stumhet som var ett resultat av hans bristande tro blev ett vittnesbörd om Guds mäktiga ingripande. Elisabeth kunde verkligen ha sjungit: Han har ”vänt min ängslan till jubelsång.”

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Barnlösa får barn: Det finns exempel i Gamla Testamentet på detta. Sara var gammal när hon fick Isak (1 Mos. 8:10-14). Hanna var barnlös men födde sedan Samuel som blev profet (1 Sam. 1). Gabriel: Denna ängel nämns också vid namn i Daniels bok. (Dan. 8:16, 9:21) Även då gav han löfte om Messias. Att ”stå vid Guds tron” beskriver hans höga ställning inför Gud. Detta nämns för att ge ytterligare tyngd åt orden.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Varför borde Sakarias ha trott på ängelns ord?Sakarias hade svårt att tro. Vad är svårt att tro på i vår tid? Hur ska vi förhålla oss till det?