HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 3:1–8

Det vi sett och hört - 10

ETT ORD PÅ VÄGEN

Johannes visar genom exemplet med Nikodemos att Jesus budskap gäller alla människor, även de mest framstående i Israel. I kapitel fyra ger Johannes ett nytt exempel på det, då en samarisk kvinna som har fel religion, etnicitet, social ställning, kön och livsstil får möta Jesus.

Exemplen visar också att Jesus känner varje människas inre. Det bekräftar det Johannes skrev tidigare i Joh. 2:24–25.

Än idag behöver vi komma ihåg när vi möter människor, att Jesus budskap gäller alla, både dem vi kanske ser ner på och dem vi ser upp till.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Rabbi, vi vet ...” Många judar hade sett och hört Jesus under påskhögtiden, troligtvis också Nikodemos. Det ledde till att en del trodde att Jesus var sänd av Gud. Se Joh. 2:23. De hade däremot inte erkänt honom som världens enda hopp för att få del av det eviga livet.

”... blir född på nytt ...” Det är inget vi kan åstadkomma själva. Det sker genom ett gudomligt ingripande, genom den helige Ande. Därför är det lika ogreppbart som vinden, men samtidigt så verkligt. Vad det kommer att leda till i våra liv vet vi inte i förväg, men det vi vet är att vi har blivit barn i Guds rike.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

När är det OK att i ett samtal med någon så abrupt byta samtalsämne som Jesus gjorde när han talade med Nikodemos?