HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 2:18–25

Det vi sett och hört - 9

ETT ORD PÅ VÄGEN

När Jesus rensade templet var det en tydlig anspelning på vad profeterna sagt om Messias. Folket såg det som ett tecken. Ändå ville judarna ha fler bevis. Här säger Jesus att hans död och uppståndelse är det tecken som ska bevisa vem han är. Jfr Matt. 12:38–40. Men de förstår honom inte när han talar om sig själv som det sanna templet.

Det är lätt att religiösa handlingar och symboler blir som tomma skal, utan liv. Jerusalems tempel var ett fantastiskt byggnadsverk, men det skulle vara en mötesplats mellan Gud och människan. Så kom Jesus. Genom honom fick och får vi människor möta Gud.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”I fyrtiosex år ...” Den judiske historieskrivaren Josefos säger att Herodes den store under sitt artonde regeringsår påbörjade renoveringen av templet vilket innebär år 20–19 f.Kr. Tidpunkten för Jesus tempelbesök blir då år 27–28 e.Kr.

”... såg de tecken ...” Det Jesus gör och säger i templet passar väl in på profetorden i Mal. 3:1–3 som ansågs peka fram mot Messias. Där det talas om hur Herren skulle komma till sitt tempel.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Lärjungarna insåg inte förrän långt senare vad Jesus menade med att han var templet. Varför har vi så ofta svårt att ta till oss en ny tanke?