HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 1:10–18

Det vi sett och hört - 2

ETT ORD PÅ VÄGEN

Johannes målsättning var att vi skulle
se Jesus som ljuset som lyser för alla människor och förstå att vi kan få uppleva det verkliga livet genom att bli Guds barn. Det är ett nytt liv, som att födas på nytt. Vi kan inte göra oss förtjänta av det men får ta emot det som en gåva, nåd.

När vi möter stunder i livet då vi kän- ner oss misslyckade och kanske tycker att vi inte passar in i Guds sällskap, så kan vi läsa vers 16 igen. ”Av hans fullhet har vi fått del, med nåd och åter nåd.”

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... bodde bland oss,” ordagrant ”tältade”. Under israeliternas ökenvandring kunde folket se Guds närvaro genom tälthelgedomen han bett dem göra. På samma sätt var Gud synlig för människorna när Jesus levde på jorden.

”... vi såg ...” Att se är ett återkommande uttryck i det här första kapitlet (vers 14, 29, 31, 32, 39). Den kristna tron är inte resultatet av filosofiska tankar utan har sitt ur- sprung i mötet med Jesus som visade oss vem Gud är, hans härlighet. Läs 1 Joh. 1:1–4.

”... vi alla fått del,” Johannes ville att det han upplevt och nu skrev ner skulle hjälpa kommande generationers människor att få ett lika verkligt möte med Jesus som kommer att förändra deras liv. Se Joh. 20:31.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Hur skulle du förklara orden ”nåd”, ”sanning” och ”härlighet”? Hur kan vi uppleva det i våra liv?