HopeChannel Sverige | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Dela

En uppoffring

28 mars

Men nu har (Kristus) trätt fram, en gång för alla ... för att utplåna synden genom att offra sig själv (Hebr 9:26).

I historieböcker kan man läsa om fruktansvärda epidemier som förr härjade i olika länder under namnet "pest" och tusentals mötte en grym död. Då var det inte mycket ens läkare kunde göra. Man visste helt enkelt för lite om sjukdomen och därför hade man inte heller någon chans att arbeta på att få fram något botemedel.
När pesten drog fram som värst genom staden Marseilles i Frankrike, samlades alla stadens läkare för att konferera om vad man skulle kunna göra för att stoppa massdöden bland befolkningen i denna fruktansvärda sjukdom. Efter mycken diskussion kom man fram till att enda sättet att lära sig förstå sjukdomen var att undersöka kroppen på någon som dött av pesten. Alla läkare i rummet visste att den som gjorde detta snart skulle dö av smittan. Det blev tyst en lång stund i salen. Plötsligt reste sig en ung läkare upp. Han var mycket kunnig och hade gjort en bra karriär. Utan att tveka förklarade han sig villig att undersöka någon som dött av pest. Han förklarade att han gjorde denna självuppoffring för sina landsmäns skull, så att genom hans insats, pestvågen kanske skulle kunna stävjas och människors liv räddas.
Han lämnade salen efter att ha förklarat hur han skulle göra så att de andra läkarna skulle kunna ta del av vad han upptäckte. Han skrev sitt testamente och samma natt började han sin undersökning av en avliden. Han skrev ner allt han hittade som kunde vara till hjälp att lösa sjukdomens gåta. När han fått fram all information han kunde lade han papperen i en burk med vinäger för att de som läste dem inte skulle bli smittade. Läkaren, som hette Guyon, tog sig sedan till sjukhuset, där han efter tolv långa timmars lidande själv dog av pesten.
Vi tycker att människor som offrar sina liv för andra är mycket beundransvärda, och det är de. Man hoppas alltid att deras offer inte var förgäves, och att det blev till nytta för andra människor. När Jesus offrade sitt liv på korset var det för att rädda människor från någonting med ännu värre följder än pesten – synden som leder till att man går förlorad för alltid.

BÖN: Tack för att du gav ditt liv för mig. Jag tar emot din gåva, din frälsning, så att du inte dog förgäves för mig.
 

Andakt från boken "En stund med Gud", skriven av Pearl Sjölander.