HopeChannel Sverige | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Dela

Ursäkter

11 december

Mose sade: "Förlåt din tjänare, Herre, men jag har inte ordet i min makt ... Orden kommer trögt och tveksamt." Herren svarade: "Vem har gett människan hennes mun? … Är det inte jag, Herren? Gå nu, jag skall själv vara med dig när du talar och lära dig vad du skall säga (2 Mos 4: 10-12).

Mose var rädd. Det syntes tydligt. Förut, när han var yngre, skulle han inte ha tvekat en sekund, men nu verkade det hela skrämmande och omöjligt. Problemet var att det inte var någon människa som hade kommit med förslaget. I så fall skulle Mose lätt kunnat argumentera bort saken. Det var Gud själv som hade kommit med idén. Mose hade varit borta från Egypten i 40 långa år och vallat får långt ute i ödemarken. Han hade nästan glömt det egyptiska språket vid det här laget. Dessutom tyckte han inte om att tala inför en massa människor. Han trivdes med att vara i en mindre grupp, inte framme i allas blickpunkt. Inte nu längre.
Men vad gör man med ett förslag som Gud kommer med? Om det verkar vara ett omöjligt förslag? Mose börjar komma med en hel rad ursäkter. De verkar vara mycket bra invändningar egentligen. Logiska, praktiska och sanna. Men till Moses förvåning har Gud inga svårigheter att komma med motargument. För varje ursäkt Mose har ger Gud ett mycket bra svar eller en lösning. Till slut, när Mose lyssnat och pratat färdigt blev kontentan av det hela så här: Skulle Gud be en människa göra någonting som hon inte skulle kunna klara av? Skulle Gud ge någon ett uppdrag, även om det verkade vara omöjligt, om han inte själv skulle ställa upp och stötta projektet?
Det här tålde att tänka på. Ju mer Mose tänkte, desto mer logiskt lät det hela. Det är klart att Gud inte skulle lämna honom i sticket. Med Gud vid sin sida, en Gud som visade sig kunna göra under, skulle nog även de svåraste problemen lösas. Till slut gick Mose med på Guds förslag. Gud förstod hur Mose kände det, och därför ordnade han så att Moses bror Aron också skulle arbeta på detta stora projekt. Aron skulle hjälpa honom att tala inför Farao och folket. Med sin bror vid sin sida, kände Mose sig genast bättre till mods. Gud hade inte bara undanröjt alla Moses tvivel och ursäkter, utan även gett bra lösningar på de problem Mose såg. Det var tydligt redan från början att Gud noga tänkt igenom räddningsaktionen och att han själv ställde sig helt bakom den. Då fanns det ingen anledning att tveka längre.

BÖN: Tack för att du aldrig ber oss göra det som är omöjligt, och att du alltid hjälper oss med det vi gör för dig.
 

Andakt från boken "En stund med Gud", skriven av Pearl Sjölander.